De courgette: wat een succes!!

De hoogtij in het moestuinseizoen komt zo langzaam ten einde. We sudderen nog een beetje na met het heerlijke nazomerweer, maar kunnen ons ook alweer gaan voorbereiden op de winter. Met een tevreden gevoel kijk ik terug op de afgelopen periode.

Mijn nieuwe tuin en zoveel dingen die ik weer geleerd heb; het kriebelt ontzettend om lekker te beginnen met plannen te maken voor het volgende seizoen! Een seizoen van veel verrassingen en successen, maar ook mislukkingen (zoals het hoort in een moestuin). De echte topper van mijn moestuin was toch wel: De courgette!

Tijdens de voorbereidingen voor het moestuinseizoen van 2018 leek het me leuk om een verrassingsmix te bestellen met verschillende courgettezaden. Dezelfde basisverzorging, maar een grote verrassing van wat er uiteindelijk uit komt. De courgette komt namelijk in vele verschillende soorten en maten. Geel, groen, bol, langwerpig, groen-wit, donkergroen, en zo gaat het maar door. Als lid van de komkommerfamilie kan een goed volgroeide courgetteplant zorgen voor een enorme opbrengst. De plant kan gemakkelijk een vierkante meter grond in beslag nemen en zolang je blijft plukken, groeit de plant maar door! 

IMG 8214

Een courgettezaadje kiemt en groeit relatief snel. Het is dus mogelijk om nog laat in het seizoen te starten met zaaien. Zelf zaai ik ze half april voor binnen of in mijn kas, dit ligt er een beetje aan hoeveel kans er nog is op vorst. Vanaf IJsheiligen (het magische moestuinmoment) mogen de plantjes naar een warm en zonnig plekje buiten. Aangezien de courgetteplanten ontzettend groot kunnen worden, had ik mijn plantjes verspreid over mijn moestuin. Het ene plantje deed het beter dan het andere plantje. Aangezien ik dit jaar voor het eerst mijn nieuwe moestuin mocht inrichten, wist ik nog niet goed welk plantje waar het beste zou staan. Daardoor zijn er helaas ook een paar plantjes gesneuveld. Gelukkig had ik me goed voorbereid en had ik genoeg plantjes over die het wel erg goed deden. Deze werden zelfs zo ontzettend groot, dat ze mijn hele moestuin in beslag namen. Weer een leer voor het volgende seizoen! 

IMG 6174

Uiteindelijk heb ik dit seizoen drie verschillende soorten courgettes gehad. De "gewone" standaard groene, langwerpige courgette, de bolcourgette en de Lebanese White. Deze laatste heeft mij echt ontzettend verrast. Wauw! De plant werd zo ontzettend groot, er bleven maar bloemen aan komen en de vruchten bleven maar groeien. Een weekendje weg en plots lagen daar weer een aantal joekels van courgettes. Wat betekent dat wij nu een mooi voorraadje courgettesoep in de vriezer hebben liggen. Voor de rest hebben we ook genoten van veel gevulde en gegrilde courgettes. En de kippen hebben lekker mee kunnen genieten van de pulp van de veel te grote courgettes.

IMG 8213

Volgend jaar ga ik mijn courgetteplantjes op een andere plek zetten in mijn tuin. Ik ben aan het denken om een aantal in een losse pot te plaatsen. Op deze manier heb ik wat meer plek voor andere groentes. Afgelopen jaren is dit goed gelukt en met een beperkte grootte aan tuin moet je creatief zijn! 

Plaats reactie

Heb jij ook een passie voor moestuinieren? Laat het me weten! 📩

info@mijnmoestuinmijnpassie.nl