Een kijkje in mijn tuinkas - Bodembedekking

Mijn tuinkas is toch echt wel het pronkstuk in mijn moestuin. Een goede reden om een vaste rubriek te maken rondom dat pronkstuk. Iedere twee weken ga ik jullie meenemen in mijn tuinkas en zoom ik in op klusjes, handige tools en de groentes die ik daar verbouw. Vandaag neem ik jullie mee in mijn keuzes rondom de bodembedekking in mijn tuinkas.

Zoals jullie misschien al hebben gezien op de foto’s, heb ik ervoor gekozen om niet rechtstreeks de aarde in te gaan onder mijn tuinkas. De reden hiervoor is omdat het terras in mijn achtertuin eigenlijk eerst een stuk verder doorliep. Om een moestuin in mijn achtertuin te maken, hebben we het terras opengebroken en een deel van de stenen verwijderd. Onder dit terras ligt een dikke laag korrelmix als fundering. Erg ongunstig voor een moestuin. Om dit op te lossen en niet aan de slag te hoeven gaan met een graafmachine, heb ik verhoogde moestuinbedden gemaakt. Dit werkt prima buiten de tuinkas, maar in de tuinkas is dit een stuk lastiger.

Zoals jullie in mijn vorige blog hebben kunnen lezen, is een van de hoofdfuncties van mijn tuinkas: het groeien van tomaten, mijn favoriete groente! Sinds dat ik ben begonnen met moestuinieren, kweek ik tomaten in pot. Dit komt omdat ik rekening moet houden met de ruimte die ik heb. Het kweken van tomaten in pot werkt prima en heeft kilo’s tomaten in de zomer als resultaat.

Een slechte ondergrond + het feit dat ik tomaten graag in pot kweek, heeft ervoor gezorgd dat ik heb gekozen voor een bodembedekker op de bodem van mijn tuinkas. Ik wilde geen tegels of stenen op de bodem, omdat dit minder flexibel is en geen natuurlijke uitstraling heeft. Aangezien ik graag af en toe de boel omgooi, omdat ik nieuwe ideeën heb, was flexibiliteit een belangrijke vereiste. Al snel kwam ik uit bij kokossnippers. Deze snippers zijn gemaakt van de bast van kokosnoten, een restproduct van de kokosplantages en wordt voornamelijk gebruikt in speeltuinen, omdat ze zeer zacht aanvoelen. Kokossnippers zijn duurzaam en vergaan minder snel dan bijvoorbeeld houtsnippers.

20190428 ACD 120190428 ACD 2

Vorig jaar kreeg ik het idee om druivenstruiken in mijn tuinkas te laten groeien. In eerste instantie had ik deze in een pot in mijn tuinkas gezet, maar na wat advies van mijn mede moestuinders heb ik toch besloten om een klein stukje in mijn tuinkas af te graven en daar de druivenstruiken in te zetten. De keuze voor kokossnippers heeft daarbij zijn flexibiliteit bewezen. Het enige dat ik hoefde te doen was het worteldoek optillen en de kokossnippers aan de kant te harken. Super gemakkelijk dus!

20190428 ACD 320190428 ACD 4

Aangezien ik in mijn tuinkas ook druk bezig ben met het drogen van zaden komt het wel eens voor dat er wat zaden op de grond vallen. Dit zorgt voor een leuke verrassing later in het seizoen als er plots wat tussen de kokossnippers groeit.

Plaats reactie

Heb jij ook een passie voor moestuinieren? Laat het me weten! 📩

info@mijnmoestuinmijnpassie.nl