Een kijkje in mijn tuinkas - Temperatuur

Mijn tuinkas is toch echt wel het pronkstuk in mijn moestuin. Een goede reden om een vaste rubriek te maken rondom dat pronkstuk. Iedere twee weken ga ik jullie meenemen in mijn tuinkas en zoom ik in op klusjes, handige tools en de groentes die ik daar verbouw. Vandaag gaat de blog specifiek over de temperatuur in de tuinkas. Hoe zorg je ervoor dat je tuinkas een goede temperatuur heeft voor de planten die erin staan?

De temperatuur in de tuinkas is heel erg afhankelijk van de weersomstandigheden buiten. Je zou dit natuurlijk kunnen beïnvloeden door gebruik te maken van een verwarmingselement, maar vooralsnog heb ik die uitbreiding niet nodig. Mijn tuinkas is een koude kas en in deze blog deel ik mijn ervaringen met jullie.

Om de temperatuur in mijn tuinkas goed bij te kunnen houden, heb ik een thermometer opgehangen waar de huidige temperatuur en de minimale/maximale temperatuur op te zien is. Mijn tuinkas staat overdag lekker in het zonnetje en de temperatuur gaat dan ook snel omhoog. Hoewel warmte juist hetgeen is dat je in een tuinkas wilt bereiken, is het ontzettend belangrijk om goed te luchten om schimmelvorming door een te hoge luchtvochtigheid tegen te gaan. Luchten en luchtbeweging zijn de twee kernwoorden. Maar hoe zorg je hier nou voor?

Mijn tuinkas Piccolo werd standaard geleverd met gehamerd glas voor het dak. Gehamerd glas zorgt ervoor dat de ergste zonnestralen breken en een gefilterde lichtopbrengst doorgelaten wordt. Een handige aanvulling die ik direct bij de aankoop van mijn tuinkas heb aangeschaft, is een automatische raamopener. Deze raamopener kun je in de zomer, zodra er geen vorst meer optreedt, bevestigen in je tuinkas en werkt automatisch op de binnentemperatuur. Wanneer de binnentemperatuur boven de 20 graden komt, gaat het raam langzaam open. Wanneer de binnentemperatuur weer afkoelt, dan sluit het raam zich vanzelf. Ideaal om een goede verhouding te creëren tussen warmte en een goede ventilatie. Je kunt zelfs de gevoeligheid voor de binnentemperatuur afstellen om zo een passende ventilatie te creëren voor iedere gelegenheid.

20190512 ACD 120190512 ACD 4

Naast de automatische raamopener zorg ik voor luchtbeweging door de deur van mijn tuinkas overdag open te zetten. Is het erg warm buiten, dan staat de deur geheel open. Is het toch wat frisser, dan staat de deur op een kier. Sinds kort heb ik een nieuwe uitbreiding hierop, namelijk een inzetbare hordeur. Toen ik zag dat dit product in de collectie van ACD kwam, werd ik direct enthousiast. Ik was hier namelijk al langer naar opzoek, maar voor de Piccolo was tot op heden nog geen passende hordeur beschikbaar. De inzetbare hordeur is gemakkelijk te monteren en is ongeveer zo groot als de helft van de ingang. Je kunt de deur er vervolgens weer tegenaan schuiven en geen pluisje, insect of kat kan binnentreden. Ideaal!

20190512 ACD 220190512 ACD 3

Vooral in de periode dat het ’s avonds flink kan afkoelen, zorg ik er altijd voor dat mijn tuinkas met zonsondergang dicht is. Zo blijft de warmte in mijn tuinkas hangen en koelt het niet direct drastisch af. Als het straks hoogzomer is, dan staat de deur van mijn tuinkas permanent open. Vooral als het zo ontzettend heet is als vorig jaar. Hou de temperatuur in je tuinkas dan goed in de gaten, want voordat je het weet treedt er verbranding op.

Plaats reactie

Heb jij ook een passie voor moestuinieren? Laat het me weten! 📩

info@mijnmoestuinmijnpassie.nl