Een kijkje in mijn tuinkas - Zon, zon en nog meer zon!

Mijn tuinkas is toch echt wel het pronkstuk in mijn moestuin. Een goede reden om een vaste rubriek te maken rondom dat pronkstuk. Iedere twee weken ga ik jullie meenemen in mijn tuinkas en zoom ik in op klusjes, handige tools en de groentes die ik daar verbouw. De zomer is in aantocht en dat betekent meer zonuren. Heerlijk! Maar let op dat je je tuinkas goed beschermt tegen direct zonlicht om een te hoge temperatuur en verbranding te voorkomen. In deze blog mijn afwegingen en tips omtrent de zon.

Vanaf de start van de sterrenkundige lente op woensdag 20 maart is de zon steeds langer boven de horizon dan beneden. Officieel begint de zomer dit jaar op vrijdag 21 juni. Op die dag is het nog maar ongeveer 7 uur donker. In de natuur is dit direct te merken: de plantjes schieten uit de grond, vogels zijn druk in de weer met het maken van een nest en we kunnen genieten van prachtige bloemen.

In een vorige blog schreef ik al over de temperatuur in de tuinkas en hoe je ervoor zorgt dat deze een goed niveau heeft door luchtbeweging in je tuinkas te creëren. Dit voorkomt namelijk de vorming van schimmel en brengt de temperatuur omlaag. Mijn tuinkas staat overdag lekker in het zonnetje en het wordt gauw lekker warm binnen. Oververhitting in je tuinkas kan ervoor zorgen dat je planten verbranden of dat de grond uitgedroogd raakt. Er zijn verschillende oplossingen om je tuinkas te beschermen tegen direct zonlicht en te zorgen dat de temperatuur niet te hoog wordt.

Het eerste jaar toen ik net mijn nieuwe tuinkas had aangeschaft, deed ik nog niets aan bescherming tegen de zon. Een aantal planten verbrand en een zeer uitgedroogde grond waren het gevolg. Toen ik het jaar daarop wel maatregelen getroffen had, merkte ik het verschil meteen.

Het handigste zou natuurlijk zijn om je tuinkas van de buitenkant te beschermen tegen de zon. Helaas is deze situatie niet ideaal aangezien het systeem beschadigt kan raken door regen, wind en hagel. Zelf heb ik ervoor gekozen om een schaduwdoek aan de binnenkant te bevestigen met behulp van speciale clips die precies in de sleuven passen van de glasprofielen. Aangezien voor de Piccolo (nog) geen passend schaduwdoek op de markt is, kocht ik een rol schaduwdoek van 5 bij 1,2 meter die je zelf op maat kunt knippen. Achteraf bleken dit de perfecte afmetingen om het schaduwdoek gemakkelijk op maat te maken. Ik hoefde het doek alleen door tweeën te knippen en de stukken paste perfect voor de drie glasplaten in de lange zijde van mijn tuinkas. Het schaduwdoek laat 50% van de zon door.

20190609 ACD 120190609 ACD 3

Het dak heb ik niet bedekt met schaduwdoek, omdat de Piccolo standaard geleverd wordt met gehamerd glas voor het dak. Gehamerd glas zorgt ervoor dat de ergste zonnestralen breken en een gefilterde lichtopbrengst doorgelaten wordt.

Een andere mogelijkheid om je tuinkas te beschermen tegen direct zonlicht is het witten van de glasplaten. Zelf heb ik hier niet voor gekozen, omdat ik niet aan de slag wilde gaan met kassenwit. Zoals ik het schaduwdoek momenteel gemonteerd heb, is het heel gemakkelijk op te rollen zodra ik het niet nodig heb. Vervolgens kan ik het schaduwdoek weer laten zakken als de zon flink schijnt. Ik hoef dus niet aan de slag te gaan met een borstel om na het moestuinseizoen de kas weer wit vrij te maken.

Zorg dus goed voor de planten, want het zou zonde zijn om je oogst kwijt te raken door een te felle zon.

20190609 ACD 220190609 ACD 4

Mijn tomaten en ik genieten in ieder geval al lekker van het zonnetje!

Plaats reactie

Heb jij ook een passie voor moestuinieren? Laat het me weten! 📩

info@mijnmoestuinmijnpassie.nl