Review: een mooie uitbreiding voor mijn drie kippen

Gepubliceerd: maandag 11 maart 2019 Afdrukken E-mailadres

Een jaar geleden kwam mijn lang gekoesterde droom eindelijk uit: mijn eigen kippen. Na wat onderzoek naar de diverse kippenrassen ben ik uiteindelijk uitgekomen bij de zijdehoen. De zijdehoen is een opvallende en pluizige kip die rustig, lief en aanhankelijk is. Een echte knuffelkip! Bij het eerste ontwerp van mijn tuininrichting, kreeg het kippenhok natuurlijk een mooie, prominente plek.

Overdag hadden Fien, Suus en Eef een afgezette ren waarin ze lekker konden scharrelen, zandbaden konden nemen en beschermd waren tegen eventuele ongewenste bezoekers. Zodra ik thuis kwam, liet ik ze los in de tuin. Heerlijk om te zien hoe ze al scharrelend de hele tuin onderzoeken, maar dit zorgde ook voor poepjes op het terras, poepjes op de deurmat en aangevreten planten. Ontzettend onhandig, want elke avond stond ik buiten het terras schoon te maken. Een oplossing voor de lange termijn was dus noodzakelijk, zodat Fien, Suus en Eef lekker iedere dag konden genieten van de tuin en ikzelf geen last meer had van poepjes op het terras.

Toen ik werd gevraagd om de nieuwe afrastering voor kippen van Omlet te testen, werd ik direct enthousiast. Dit zou wel eens die oplossing voor lange termijn kunnen zijn waar ik al die tijd naar op zoek ben geweest. In het begin was ik even huiverig, omdat de afrastering vooral gespecifieerd is om op te zetten op een vrij stuk grond, zoals bijvoorbeeld een stuk gras. In dat geval kun je de afrastering namelijk heel gemakkelijk in zijn geheel opzetten en zelfs in iedere gewenste vorm. Helaas heb ik geen vrij stuk grond in mijn tuin, maar ik heb wel een border aan de achterkant van mijn tuin waar mijn kippen graag scharrelen. Mijn terras en moestuin zouden dan onaangetast blijven. Ik heb daarom dus even na moeten denken over een passende oplossing. Gelukkig is het mogelijk om de afrastering op maat te knippen. Het hoeft niet per se een sluitend geheel te zijn van de afmetingen waarin de afrastering te koop is, ideaal dus!

OMLET1OMLET2

Binnen een paar dagen had ik de afrastering in een compacte doos in huis. Ik heb gekozen voor de variant van 21 meter. Een rol van 12 meter is namelijk te weinig, maar 32 of 42 meter is veel te groot voor mijn tuin. In mijn moestuinplan voor het nieuwe seizoen heb ik een ontwerp getekend voor de nieuwe afrastering, zo wist ik precies hoeveel meter ik nodig zou hebben.

Moestuinplan 2

Op mijn vrije zaterdag ging ik aan de slag. Ik ben begonnen met het sorteren van alle onderdelen. Dit doe ik altijd, want ik wil voordat ik begin weten of ik alle onderdelen en gereedschappen in huis heb. Gelukkig geen onaangename verrassingen, want alles was compleet: ik kon beginnen met bouwen! Hoewel de handleiding adviseert om met twee personen aan de slag te gaan, ben ik toch eigenwijs in mijn eentje begonnen. Tip: bouw de afrastering met twee personen, dit is veel gemakkelijker en leuker.

OMLET3OMLET8

De afrastering bestaat uit 11 palen waarvan 2 samen de deur vormen. Deze deur kun je op iedere gewenste plaats in de afrastering bevestigen en de breedte kun je zelf bepalen. Aangezien mijn twee afvalcontainers in de kippenren komen te staan, leek het me wel zo handig om daar een deur voor te maken. Zo kan ik gemakkelijk bij de afvalcontainers en het poortje in mijn achtertuin komen zonder dat ik eerst van alles moet afbreken. Nadat ik alle palen in elkaar had gezet, ben ik verder gegaan met het maken van de deur. Hiervoor kon ik eenvoudig een stuk van het gaaswerk op maat maken met een kniptang. De palen zijn gemakkelijk in de grond aan te brengen door erop te gaan staan. Door de dubbele pennen staan de palen stabiel in de grond, maar zijn ze ook gemakkelijk te verplaatsen. De bevestiging van het gaaswerk aan de palen gaat door een handige bevestigingsmethode die aan de bovenkant van iedere paal zit. De palen die op een hoek staan, dienen bevestigd te worden met een scheerlijn voor extra stevigheid.

OMLET4OMLET5

OMLET6OMLET9

Na een dag hard werken stond de afrastering dan eindelijk. Mijn kippen waren direct enthousiast aan het scharrelen en niet te stoppen. Een groot voordeel van deze afrastering vind ik dat het gaaswerk helemaal op gaat in het uiterlijk van je tuin. Door de donkergroene kleur zie je de afrastering van een afstand bijna niet. Iedere dag zie ik Fien, Suus en Eef lekker op en neer rennen. Blije kippen, geen poepjes op het terras en geen aangevreten planten meer!

OMLET7OMLET10

Ik ben fan van Omlet! Creatieve producten, die geschikt zijn voor iedere situatie. Kijk voor meer informatie op www.omlet.nl en profiteer van de 10% lentekorting op het gehele assortiment.

De spullen uit deze blog zijn gesponsord door Omlet in ruil voor mijn eerlijke mening.

Plaats reactie

Heb jij ook een passie voor moestuinieren? Laat het me weten! 📩

info@mijnmoestuinmijnpassie.nl