Stappenplan: hoe maak je een moestuinplan?

Het nieuwe jaar is inmiddels een aantal weken begonnen. Hoog tijd om aan de slag te gaan met de voorbereidingen voor het nieuwe moestuinseizoen. Zelf begin ik met het maken van een moestuinplan. Handig voor als dit je eerste jaar is of wanneer je je ervaringen van vorig jaar mee wilt nemen naar het nieuwe jaar.

Start met 3 basisvragen

Het maken van een moestuinplan is belangrijk om een beetje structuur aan de brengen in je groene omgeving. Voordat je gaat beginnen is het handig om antwoord te geven op een aantal vragen, namelijk:

  • Hoeveel plek heb je in je tuin?
  • Welke groente en fruitsoorten vind je lekker?
  • Welke groente en fruitsoorten eet je veel?

Kies altijd gewassen die jij en je familie ook echt lekker vinden om op te eten. Dat maakt het moestuinieren extra leuk en je kunt aan de slag in de keuken om de groente om te toveren tot een bijzondere maaltijd. Heb je nou niet zo heel veel plek in je tuin voor een grote moestuin? Wees creatief en ga aan de slag met potten, plantenzakken of andere oplossingen. In mijn eigen moestuin maak ik gebruik van een oude soeppan. Ik heb deze van mijn oma gekregen en momenteel heeft een rode bessenplant zijn plekje daar gevonden. Ook heb ik een oude teil van mijn oma gekregen. Vroeger badderde ik erin en afgelopen moestuinseizoen heb ik aardappelen erin gepoot en momenteel staat de teil vol met wilde bloemen. Twee mooie pronkstukken in mijn tuin Ên meer plek om gewassen te telen in mijn tuin.

 

Maak een lijst met gewassen

Nadat je de drie basisvragen voor jezelf hebt beantwoord, kun je een lijst maken met groente en fruitsoorten die je graag wilt gaan telen. Maak op een vel papier drie kolommen en maak een opsomming van gewassen. Welke groente en fruitsoorten wil je gaan telen? Welke groente en fruitsoorten wil je misschien gaan telen? Welke groente en fruitsoorten wil je sowieso niet gaan telen? Mijn lijstje ziet er als volgt uit:

Wel Misschien Niet
Tomaat Peper Okra
Courgette Prei Ananaskers
Knoflook Lente ui Aubergine
Ui Pompoen Paprika
Aardappel Bonen  
Wortel Snijbiet  
Pastinaak    
Aardbei    
Radijs / rammenas    
Druiven    
Spinazie    
Sla    
Diverse besjes    
Kruiden (bieslook, peterselie, rozenmarijn, tijm)    
Afrikaantjes    
Zonnebloem    
Lavendel    

 

Lijstje met ervaringen van het vorige seizoen

Aan het eind van ieder seizoen maak ik een lijstje met ervaringen die ik gedurende het moestuinseizoen meemaak. Zo heb ik bijvoorbeeld ondervonden dat ik mijn courgetteplanten beter achterin mijn moestuin kan zetten, want daar is overdag meer zon. De courgetteplanten die vooraan in mijn moestuin stonden waren niet zo succesvol, terwijl de courgetteplanten die achterin mijn moestuin stonden maar aan het produceren bleven. Dit lijstje pak ik tijdens het maken van het nieuwe moestuinplan erbij.

Moestuinplan 1

 

Houd rekening met wisselteelt en combinatieteelt

Wisselteelt

Wisselteelt houdt in dat je ieder jaar een andere plek kiest voor een bepaalde groentegroep. Dit is belangrijk om bodemuitputting en ziektes te voorkomen. Alle groenten worden verdeeld in zes groepen. Dat betekent dus dat na 6 jaar alles weer op de originele plek staat.

  1. Koolgewassen, zoals bloemkool, spitskool, boerenkool en koolraap
  2. Bladgroenten, zoals sla, andijvie, prei, selderij, spinazie, snijbiet en rucola
  3. Peulvruchten, zoals erwten en bonen
  4. Knolgewassen, zoals wortel, biet, pastinaak, aardpeer, witlof, ui en knoflook
  5. Vruchtgewassen, zoals de komkommerachtigen (pompoen, courgette, augurk, komkommer, meloen) en andere vruchten (tomaat, aubergine, paprika en peper)
  6. Aardappel

Combinatieteelt

Daarnaast is het ook belangrijk om rekening te houden welke gewassen je buren maakt van elkaar. Niet alle gewassen kunnen naast elkaar staan, terwijl andere gewassen elkaar juist weer versterken. Zo gaan bonen bijvoorbeeld niet goed samen met ui en knoflook. Sla niet met peterselie, maar wel met wortel en knoflook. Om het wat makkelijker te maken, heb ik een lijst gemaakt met goede en slechte combinaties van de populairste gewassen. 

 

Aan de slag!

Het maken van een moestuinplan kan op allerlei manieren. Dit jaar begin ik mijn eigen moestuin journal. Zo kan ik alles wat ik meemaak opschrijven en bij elkaar bewaren. Ik begin met het tekenen van de structuur van mijn tuin (met potlood!). Je kunt ervoor kiezen om alleen je moestuin te tekenen of heel je tuin mee te nemen. Ik teken heel mijn tuin, omdat ik graag al mijn planten in kaart breng en verspreid over heel mijn tuin potten heb staan met gewassen erin. Zodra je de structuur getekend hebt, kun je de gewassen gaan verdelen. Doe dit altijd met potlood zodat je je plan lekker bij elkaar kunt puzzelen. Is je plan definitief? Trek dan alles over met een pen of stift en klaar!

Moestuinplan 2

Plaats reactie

Heb jij ook een passie voor moestuinieren? Laat het me weten! đŸ“Š

info@mijnmoestuinmijnpassie.nl