DIY: Zelf een insectenhotel maken

Gepubliceerd: woensdag 06 mei 2020 Afdrukken E-mailadres

Bijen, hommels, vlinders, lieveheersbeestjes, oorwormen en gaasvliegen. Insecten zijn onmisbaar in de natuur en dus ook in de moestuin. Breng jouw (moes)tuin tot leven met een zelf gemaakt insectenhotel en geniet van alle beestje die langskomen en meehelpen!

Wat is het nut van insectenhotels in de (moes)tuin? Insecten helpen mee om ongedierte, zoals bladluis in je fruitboom of rupsen in je bessenstruik, te bestrijden. Als natuurlijke vijand eten ze elkaar op en hoeft er geen pesticide aan te pas te komen. Insecten zorgen ervoor dat groente en fruit in je moestuin goed bestoven worden, wat zorgt voor een toenemende oogst. En als laatste is het natuurlijk ontzettend leuk en leerzaam om te zien welke insecten in jouw (moes)tuin wonen en welk gedrag zij vertonen

In een simpel stappenplan neem ik jullie mee naar hoe mijn insectenhotel tot stand is gekomen. Het ontwerp is heel flexibel en zo kun je je insectenhotel precies zo maken als jij zelf wilt!

Benodigdheden:

  • Houten planken (bijvoorbeeld wat je over hebt van een tuinschutting of ander rest hout)
  • Dunne houten plank voor de achterkant
  • Schroeven
  • Stro
  • Takjes
  • Houtsnippers
  • Boomschors
  • Dennenappels
  • Kleine boomstammetjes
  • Kippengaas

 

Stappenplan:

Stap 1: Maak de buitenkant van je hotel. Ik wilde graag een klassiek hotel maken met een spitsdak. Hiervoor heb ik een aantal oude schuttingplanken bij elkaar gezocht om vervolgens het buitenframe van het hotel te maken.

INSECTENHOTEL 1

 

Stap 2: Monteer het dak, de tussenschotjes en de achterkant. Het frame heb ik verdeeld in 4 kamers door plankjes op maat te zagen en deze aan de binnenkant te monteren. De achterkant heb ik dicht gemaakt met een dun houtplankje om er zo voor te zorgen dat het materiaal goed op zijn plek blijft zitten en de insecten een dichte kamer hebben om lekker in te nestelen.

INSECTENHOTEL 2

 

Stap 3: Vul de kamers met verschillende vullingsmaterialen. Ieder insect heeft een specifieke voorkeur qua vulling van het insectenhotel. Bijen houden van een heel ander soort huisje dan bijvoorbeeld vlinders. De juiste inrichting lokt de juiste insecten!

Bijen en graafwespen houden van bamboe en holle takken. Het beste zijn een aantal holle takken van verschillende diktes. De bijen en graafwespen houden ervan om zich lekker in de holle takken te nestelen. Zowel de bijen als de graafwespen zorgen voor een goede bestuiving van de planten en graafwespen eten ook graag luizen. Ideaal dus! Een ander plekje waar bijen graag in wonen zijn boorgaten in hout.

Vlinders schuilen graag in een kamer met kieren. De kamer mag gevuld zijn met takjes en bladeren, zodat de vlinders houvast hebben en ergens op kunnen zitten. De vlinders kunnen gemakkelijk naar binnen kruipen door de kieren en zullen het hotel gebruiken om te overwinteren of als schuilplek bij slecht weer.

Lieveheersbeestjes, gaasvliegen en oorwurmen zijn gek op materialen zoals dennenappels, stro, houtsnippers of houtschors. Deze beestjes zijn de perfecte natuurlijke manier om luizen in je tuin te bestrijden.

Stap 4: Werk het hotel af met kippengaas. Dit doe je om te zorgen dat alle vulling netjes op z'n plaats blijft zitten en de insecten wel toegang hebben.

INSECTENHOTEL 3

 

Stap 5: Plaats het hotel op een leuke plek. Niet alleen het insectenhotel is van belang voor de beslissing van de insecten om in het hotel te gaan wonen, maar ook de directe omgeving. Zorg voor een omgeving met veel bloemen en hang het insectenhotel in de richting van het zuiden en minimaal op kniehoogte op. Een lekker zonnige plek waar regen en wind het insectenhotel niet kunnen beïnvloeden, is het beste. Hang het insectenhotel op z’n plek en laat het daarna rustig hangen. Het zal even duren voordat het hotel (compleet) bewoond wordt, maar geduld is een schone zaak!

 

Ga je ook een insectenhotel maken en heb je vragen? Laat het me weten! 

Plaats reactie

Heb jij ook een passie voor moestuinieren? Laat het me weten! 📩

info@mijnmoestuinmijnpassie.nl