DIY: Zelf een tuinkist maken voor gereedschap

Gepubliceerd: vrijdag 05 maart 2021 Afdrukken E-mailadres

Gereedschappen zijn essentieel voor het werken in de (moes)tuin. In mijn achtertuin heb ik al mijn gereedschappen dichtbij in de garage. Maar.. op de volkstuin ben ik telkens heen en weer aan het slepen met alles dat ik nodig heb, omdat ik mijn gereedschap nergens handig kan bewaren. Een hark, schep, bezem.. Soms vergeet ik iets en dan heb ik pech. Om dit op te lossen kwam mijn vriend met het idee om zelf een tuinkist te maken waar ik mijn gereedschap in kan opslaan. 

In een simpel stappenplan neem ik jullie mee naar hoe mijn tuinkist tot stand is gekomen. Het ontwerp is heel flexibel en zo kun je je tuinkist precies op maat maken. 

Benodigdheden:

  • 15 tuinplanken (180x14x1,6)
  • 2 tuinbalken (180x5x2,5)
  • 2 tuinpalen (180x5x5 & 150x5x5)
  • 6 latten (210x5x2)
  • 4 scharnieren
  • 1 handvat
  • 1 overvalsluiting
  • 1 spanband
  • Kippengaas

 

Stappenplan:

Stap 1: Maak een ontwerp van je tuinkist. Voordat we gingen beginnen, heeft mijn vriend een snelle schets gemaakt op papier om zo te bepalen welke materialen we precies nodig hadden. Met het boodschappenlijstje (dat hierboven staat) zijn we naar de bouwmarkt gegaan om alle benodigdheden in huis te halen.

TUINKIST 1

 

Stap 2: Maak de materialen op maat. De zijkanten van de kist zijn 60 cm en de tuinpoten 90 & 75 cm, dus we zijn begonnen om die op maat te zagen. Na het zagen hebben we de zaagsnede even geschuurd met schuurpapier om de splinters te verwijderen.

TUINKIST 3TUINKIST 2 

 

Stap 3: Zet het frame in elkaar. We zijn begonnen met het in elkaar zetten van alle losse zijkanten. Door gebruik te maken van latjes wordt het een stevig geheel. Daarna hebben we de korte zijkanten op de tuinpalen en -balken gemonteerd en vervolgens de lange zijkanten.

TUINKIST 4TUINKIST 5 

 

Stap 4: Monteer de deksel. Om de deksel goed open en dicht te laten gaan, hebben we 1 plank vastgemonteerd op het frame. Op deze manier kunnen de scharnieren op de plank gemonteerd worden zonder dat er een gleuf ontstaat. De schroeven van de scharnieren gaan precies in de latjes waarmee de deksel aan de binnenkant aan elkaar gemaakt is. De overvalsluiting functioneert als slot en hebben we precies in het midden vastgemaakt samen met het handvat. Om gereedschap uit de kist te kunnen pakken, dient de deksel open te kunnen blijven staan. Hiervoor heb ik een mooie tak uitgezocht, die in 2 gleuven leunt. Voor extra verzekering hebben we spanbandjes gemonteerd. Zo kan de deksel niet te ver openslaan.

TUINKIST 6 TUINKIST 9

 

Stap 5: Maak een bodem. De bodem van de kist hebben we open gelaten, zodat vuil er tussendoor valt en de inhoud goed kan drogen. Met de latten hebben we een soort van lattenbodem gemaakt en die vervolgens bekleed met kippengaas om ongedierte geen kans te geven. Kleine gereedschappen kunnen daardoor ook niet door de bodem heel vallen.

TUINKIST 8 

 

Stap 6: Maak de deksel waterdicht. Voor deze stap zijn verschillende mogelijkheden. Zo kun je een golfplaat aan de bovenkant monteren, shingles erop plakken of de binnenkant van de deksel dichtmaken met plastic. Zelf gaan we voor de laatste optie om zo de houten uitstraling van de tuinkist te behouden.

TUINKIST 7 

 

Mijn vriend en ik zijn samen 2 avonden bezig geweest om de kist helemaal compleet te maken. Een perfect klusje voor het weekend dus! Ik ben ontzettend blij met het resultaat. Om ervoor te zorgen dat de kist nog lang mee gaat, heb ik deze behandeld met houtbeits. Zodra deze gedroogd is, krijgt de tuinkist een definitieve plek op mijn volkstuin.

Ga je ook een tuinkist maken en heb je vragen? Laat het me weten! 

Plaats reactie

Heb jij ook een passie voor moestuinieren? Laat het me weten! 📩

info@mijnmoestuinmijnpassie.nl