DIY: Zelf een windvanger maken

Gepubliceerd: donderdag 01 april 2021 Afdrukken E-mailadres

Gisteren postte ik een filmpje met mijn DIY windvangers. Ik kreeg zoveel leuke reacties van iedereen. Vooral eigenlijk de vraag: "Hoe maak je zoiets?". Speciaal daarvoor heb ik een blog geschreven om de windvangers ook zelf te maken. En goed nieuws, zo lastig is het niet!

Eerst even een stapje terug: het idee van deze windvangers heb ik van de oud-oom van mijn vriend. Door hem heb ik mijn prachtige volkstuin gekregen en als tuinbuurman leerde ik telkens wel iets nieuws. Helaas wordt hij iedere dag nog gemist en daarom draag ik deze blog als eerbetoon op aan hem.

Het idee is eigenlijk vrij simpel. Door de PET-flessen op een dusdanige manier aan elkaar te maken, vangen ze wind en gaan ze draaien. Dit schrikt vogels en andere dieren af. Maar, als je de windvanger ook nog eens op een ijzeren staaf plaatst, helpt het daarnaast ook tegen mollen en woelratten. De trilling die de windvanger afgeeft, dreunt door in de grond en dat vinden de mollen en woelratten niet zo prettig. Ik kan jullie helaas geen 100% garantie geven dat het werkt, maar hoe dan ook: het ziet er ontzettend leuk uit! Ik heb in ieder geval geen last van vogels die mijn uien jatten en meneer de woelrat gaat mooi om mijn volkstuin heen.

In een simpel stappenplan neem ik jullie mee naar hoe je ook een windvanger kunt maken.

Benodigdheden:

  • 1 grote PET fles met dop
  • 2 kleine PET flesjes
  • IJzeren staaf
  • Popnagels en tang
  • Zaagje / kniptang

 DIY windvanger3DIY windvanger2

Stappenplan:

Stap 1: Bereid de flessen voor. Als eerste stap is het handig om de kleine PET flesjes voor te bereiden. De flesjes dienen in de lengte door midden gezaagd te worden. Dit kun je bijvoorbeeld doen met een klein zaagje of een kniptang. Hierdoor houdt je 4 helften over. Aan de grote PET fles hoeft niet zoveel te gebeuren. Deze kan helemaal intact blijven met dop. Alleen dient er een gat gemaakt te worden aan de onderkant, zodat de windvanger uiteindelijk op de ijzeren staaf kan staan.

Stap 2: Zet het geheel in elkaar. Maak vervolgens de vier helften van de kleine PET flesjes vast aan de grote PET fles. Kijk hiervoor goed naar mijn voorbeeld. Het is belangrijk dat de flesjes allemaal op dezelfde manier gemonteerd worden, zodat ze goed wind kunnen vangen. Met behulp van een popnageltang kun je flesjes op twee plaatsen bevestigen.

Stap 3: En klaar is kees! Plaats de windvanger op een ijzeren staaf en duw de staaf met windvanger zo diep mogelijk in de grond. Zo geeft de staaf meer trillingen af in de bodem en hangt de windvanger dichter bij de plantjes die je wilt beschermen

De credits voor het maken van mijn eigen windvangers gaan naar mijn schoonvader. Hij wist van het idee en heeft deze een keer voor mijn verjaardag gemaakt.

Ga je ook een windvanger maken en heb je vragen? Laat het me weten! 

Plaats reactie

Heb jij ook een passie voor moestuinieren? Laat het me weten! 📩

info@mijnmoestuinmijnpassie.nl